Waarom oude patronen doorbreken zo lastig is

En hoe je alsnog een blijvende verandering creëert.

Gedragspatronen doorbreken

Als je stappen wilt maken in je persoonlijke ontwikkeling, dan is het essentieel om naar je gedragspatronen te kijken en deze te gaan herkennen. We hebben allemaal gedragspatronen die ongezond of onproductief zijn, en soms zelfs slecht voor onszelf of anderen om ons heen. Maar het doorbreken van deze gedragspatronen kan behoorlijk lastig zijn. Patronen zijn namelijk neurologische paden in de hersenen. En hersenen werken efficiënt, maar helaas niet altijd effectief.

Denk aan een besneeuwde berg: telkens wanneer je naar beneden wilt afdalen, zal je brein het reeds ingesleten pad volgen. Immers: deze is het diepst ingesleten en het meest zichtbaar. Een nieuw pad creëren is namelijk onbekend en kost veel meer energie. Dit is dus een hele efficiënte manier van je hersenen om energie te besparen, maar niet heel effectief wanneer het aankomt op gedragsverandering.

Overtuigingen herkennen

Om gedragspatronen te herkennen en te doorbreken, is het belangrijk om allereerst je gedachten en overtuigingen onder de loep te nemen. Overtuigingen bepalen namelijk ons gedrag en dus ook onze realiteit. Een overtuiging is een manier van denken, iets waar je in gelooft en waar je van overtuigd bent en waarmee je jouw realiteit creëert. Overtuigingen hebben we gedurende ons leven geleerd en zijn vaak gevoed door onze omgeving en ervaringen.

Deze overtuigingen kunnen je ook limiteren en je patroon in stand houden. Een voorbeeld: stel dat je ervan droomt om ooit een TED talk te geven, maar je hebt de overtuiging ‘presenteren is gewoon niet mijn ding’, dan is er een klein kans dat je je aanmeldt om een presentatie te geven. De overtuiging dat presenteren niet jouw ding is, limiteert je dan en houd je tegen om je patroon te doorbreken. Maar, er ligt nog een diepere reden aan ten grondslag.

Het vermijden van emoties

Wanneer je gelooft dat presenteren gewoon niet jouw ding is, hoef je namelijk ook niet te kijken naar wat er in de ‘onderlaag’ zit. Misschien zorgt jouw overtuiging er wel voor dat je jouw angsten en onzekerheden niet aan hoeft te kijken. Bijvoorbeeld de angst om te spreken voor groepen of niet leuk gevonden te worden. Of blijf je door jouw overtuigingen loyaal aan jouw ouders omdat je onbewust van haar hebt meegekregen dat succes of in de spotlight staan is voor aandachtstrekkers. Of werd je vroeger gepest en triggert spreken voor een groep jouw onzekerheid of verdriet.

Het is dus heel belangrijk om verder te kijken dan enkel jouw overtuigingen en jezelf vragen te stellen als: ‘wat wil ik niet accepteren?’, ‘wat wil ik niet voelen?’ en ‘welke emoties ga ik hiermee uit de weg?’. We willen als mensen heel graag veranderen, maar we willen liever niet onze emoties en pijn onder ogen komen. Terwijl het juist deze vermijding van onze emoties is die de dieperliggende reden is dat je blijft vasthouden aan bepaalde overtuigingen en gedragspatronen.

Je emoties doorvoelen

Als je erachter bent gekomen welke emoties je vermijd, dan is het de uitdaging om deze emoties te gaan doorvoelen. Maar wat als je deze emoties niet kunt voelen? Dan is het de kwestie om terug te gaan naar een moment in je verleden waarin je deze emotie voor het eerst hebt ervaren. Rationeel gezien heb je deze ervaringen misschien al verwerkt of vind je dat je hier niet verdrietig over bent, maar je emoties en je lichaam kunnen je iets heel anders vertellen. Emoties die we eerder in ons leven namelijk niet hebben mogen of kunnen voelen, slaan zich namelijk op in je lichaam en vormen zo emotionele blokkades.

En omdat we als mensen de neiging hebben om pijn te vermijden, zal je brein er alles aan doen om deze te vermijden en je patronen en overtuigingen in stand te houden. De ‘truc’ is dus om alsnog deze emoties op een gezonde manier toe te staan en ze te doorvoelen. Hier kun je individueel mee aan de slag gaan, maar het is aan te raden om je hierin te laten begeleiden door een coach of therapeut. Zonder hulp kan het namelijk moeilijk zijn om zaken van elkaar te onderscheiden en niet in je emoties te verdrinken. Een coach of therapeut kan je helpen om het overzicht te houden en je te helpen bij het veilig doorvoelen van je onverwerkte emoties en trauma.

Terug naar de kern

Als je écht jouw patronen wilt veranderen, zul je dus terug naar de kern moeten, naar de bron van waar deze patronen zijn ontstaan. Daarvoor is het belangrijk om de patronen niet alleen te begrijpen, maar lijfelijk te gaan voelen waar deze emoties vastzitten. Door te leren hoe je op een veilige manier aanwezig kunt blijven bij deze sensaties in je lichaam, kun je oude emoties doorvoelen en loslaten. Dan ontstaat er letterlijk en figuurlijk ruimte om nieuwe positieve overtuigingen te vormen, nieuw gedrag te vertonen en een nieuwe realiteit te creëren.

Een oefening bij emoties doorvoelen

Een manier om je bewust te worden van je gedachten, overtuigingen en emoties is door te mediteren. Dit is een mooie eerste stap om je bewustzijn te vergroten en helpt je om met meer afstand te kijken naar jezelf. Kijk eens of je gewoon liefdevol aanwezig kunt zijn en vanuit nieuwsgierigheid en zonder oordeel kunt zijn met wat is.

Een andere simpele methode is je hand op je hart leggen en naar je hart toe ademen: welke emoties kun je waarnemen in je hart. Vraag eens aan je hart: ‘hoe gaat het met je?’ en ‘wat heb je nodig?’. Hoe vaker je dit doet, hoe bewuster je zal worden van je emoties en wat je werkelijk nodig hebt. En door zorg te dragen voor deze emoties en behoeftes, zul je ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zal het makkelijker zijn om patronen te doorbreken.

Patronen doorbreken met holistische coaching

Wil je graag hulp bij het ontdekken van jouw dieperliggende patronen en doorvoelen van emotionele blokkades? Als holistisch coach en therapeut begeleid ik je graag naar meer innerlijke rust, plezier en zelfvertrouwen. Wil je weten of jouw hulpvraag ook geschikt is voor holistische coaching en hoe ik jou kan begeleiden? In een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek, denk ik graag met je mee.

Vorige
Vorige

Waarom het helen van trauma begint in het lichaam

Volgende
Volgende

Zo ga je op een gezonde manier om met je angsten