Waarom een familieopstelling zo’n krachtige therapeutische methode is
En hoe dat bijdraagt aan jouw persoonlijke groei en heling.
Wat zijn familieopstellingen?
Een familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie die in Europa geïntroduceerd werd door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het is een hele krachtige methode om een terugkerend patroon, een dynamiek of een relatie met iemand zichtbaar te maken, te onderzoeken en transformeren.
Veel van die patronen zijn terug te voeren op je familiesysteem en de onlosmakelijke verbinding met je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen.
Met een (familie)opstelling kun je die patronen, dynamieken en verstrikkingen zichtbaar maken in de ruimte. Dat kan in groepsverband met representanten, maar ook individueel met voorwerpen, poppetjes of ankerplaten.
Hierdoor ontstaat er inzicht in welke plek jij inneemt in jouw systeem, of dit de ‘juiste’ plek is en kun je vaak een helende beweging maken, zodat het leven en de liefde weer kan stromen.
Zijn familieopstellingen gevaarlijk?
In mijn werk als holistisch coach en energetisch therapeut werk ik zowel op mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch, spiritueel als systemisch niveau. Opstellingen en familieopstellingen in het bijzonder zijn een van mijn favoriete tools om mijn cliënten te begeleiden in hun persoonlijke groei en heling.
Een familieopstelling is absoluut niet gevaarlijk: het is een methode waarmee je werkt met de wetmatigheden van systemen om onzichtbare dynamieken en patronen zichtbaar te maken, zodat de cliënt een helende beweging kan maken in zijn of haar persoonlijke proces.
Wel is het belangrijk om je vooraf goed in te voelen of een coach of therapeut bij je past. Een integer coach of therapeut neemt de tijd om jouw hulpvraag goed in kaart te brengen door middel van een gratis kennismakingsgesprek om te beoordelen of hij of zij de juiste persoon is om jou te begeleiden.
Hoe werkt een familieopstelling?
Familieopstellingen kunnen zowel in groepsverband met representanten als ook individueel met voorwerpen, poppetjes of ankerplaten gedaan worden. Beide zijn uiterst effectief en hebben hun eigen voordeel. Een familieopstelling met zogenaamde ‘representanten’ is een opstelling waarbij andere deelnemers (dus niet jouw eigen familieleden) mensen uit jouw systeem representeren.
Wanneer jij een hulpvraag of verlangen hebt, kun je deze tijdens een opstelling met representanten inbrengen als ‘vraagsteller’. Je mag dan jouw vraag of verlangen delen en de representanten in de ruimte neerzetten als jouw familie. Vragen die je zou kunnen stellen zijn bijvoorbeeld: ‘waarom loop ik keer op keer vast in relaties?’ of ‘waar komen deze terugkerende gevoelens vandaan die ik niet kan plaatsen?’.
De begeleider zal je inhoudelijke vragen stellen over je familie, zonder in het verhaal te gaan. De representanten weten dus niets of weinig over jouw familie, zodat ze in de opstelling kunnen voelen wat er speelt. Dit is de schoonheid van opstellen met representanten: mensen zonder enige achtergrondkennis over jouw familie, weten in een opstelling vaak exact te verwoorden of uit te beelden hoe jouw familieleden zich voelen of gedragen.
Door hier als vraagsteller van een afstand naar te kijken, ontstaat er inzicht en helderheid over jouw systeem en de dynamieken en patronen hierin. Op een bepaald moment in de opstelling, kan het zijn dat de begeleider je vraagt om zelf ook deel te nemen aan de opstelling. Zo kan je zelf ervaren hoe het op jouw plek is en waar nodig een helende beweging maken.
Individuele familieopstellingen
Een familieopstelling kan ook individueel gevolgd worden, waarbij er voorwerpen, poppetjes of ankerplaten worden gebruikt om jouw systeem zichtbaar te maken in de ruimte. Deze kunnen niet ondervraagd worden, maar jij als cliënt kunt tijdens een opstelling wel invoelen op deze plekken. En dat is dan ook meteen het voordeel van een individuele opstelling: je kunt zelf invoelen wat er op iedere plek in jouw systeem gebeurd, wat ervoor kan zorgen dat je de ander nóg beter begrijpt.
Voorafgaand aan een individuele opstelling plan ik altijd een gratis kennismakingsgesprek, zodat ik eerst jouw hulpvraag, verlangen en familiesysteem goed in kaart kan brengen. Zo kan ik beoordelen of ik de juiste persoon ben om jouw proces te begeleiden. Als we besluiten een individuele familieopstelling te doen, beginnen we de sessie met het zetten van een intentie.
We beginnen met opstellen waarna jij de mensen uit jouw systeem een plek geeft in de ruimte. Vervolgens vraag ik je om zonder al teveel na te denken of in het verhaal te gaan, contact te maken met de verschillende plekken in de ruimte. Stap voor stap nemen we waar wat er zichtbaar is en voelen we wat er in de ‘onderlaag’ van jouw systeem zit.
Samen ontdekken we wat de opstelling je wil laten zien en voelen we wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jij weer op je plek komt te staan. Je hebt waardevolle nieuwe inzichten en meer bewustzijn over wat er speelt in je systeem en er is weer beweging ontstaan, zodat er ruimte is voor jouw verlangen en intentie.
Welke vragen kan ik inbrengen?
Je kan tijdens een familieopstelling allerlei vragen inbrengen, ook vragen die in eerste instantie niet gaan over je familie. Zowel thema’s en hulpvragen omtrent relaties, familie, werk of gezondheid kun je inbrengen. Maar ook wanneer je je verloren, boos, depressief of angstig voelt en niet weet waar deze gevoelens vandaan komen, kan een opstelling zeer effectief zijn. Kortom, familieopstellingen zijn voor iedereen die vastloopt op persoonlijk of professioneel gebied. Mogelijke hulpvragen en thema’s die je kunt inbrengen:
Terugkerende gevoelens die je niet kan plaatsen.
Lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak.
Het gevoel lasten te dragen die niet bij je horen.
Weer in je kracht willen staan.
Strijd met je partner, familie of collega’s.
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
Het gevoel alles te hebben (relatie, baan, gezin) en toch niet gelukkig zijn.
Graag een relatie willen aangaan maar telkens vastlopen.
Terugkerende patronen & dynamieken.
Keer op keer vastlopen in je werk.
Last van stress, burn-out of depressieve gevoelens.
Heb je een andere vraag? Stel hem gerust.
Familieopstelling Amsterdam
Zou jij ook weleens een familieopstelling willen doen om jouw verlangen of hulpvraag systemisch te onderzoeken? Je bent super welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze kan zowel online via Zoom of in mijn praktijk aan huis in Amsterdam plaatsvinden. Tijdens het gesprek brengen we samen jouw hulpvraag (nog scherper) in kaart, onderzoeken we of ik de juiste persoon ben om jou te begeleiden en plannen we eventueel een eerste sessie.